RECENSIE DAGBLAD DE LIMBURGER

Vrijdag 21-04-2023 (dutch only)

Roermond heeft met restaurant Nodi een nieuwe culinaire hotspot, waar meer Italiaans dan Amerikaans wordt gekookt.

Een peperdure vliegwielsnijmachine staat ter decoratie in restaurant Nodi. — © De Limburger
Roermond – Met de intrek van restaurant Nodi in hotel Valies heeft Roermond sinds halverwege 2022 een nieuwe eetzaak. Daar wordt Italiaans/Californisch gekookt, in een hotel met een nogal beladen voorgeschiedenis. De buurtbewoners kregen buikpijn van de gang van zaken rond het hotel, maar het nieuwe restaurant toont zich juist een culinaire place to be.
 
Frank Benneker

Hotel Valies, daar is in Roermond toch een heleboel om te doen geweest?

Dat kun je wel stellen. Toen in 2015 de plannen voor een nieuw hotel aan de Roersingel aan buurtbewoners werden gepresenteerd, zagen die er heel anders uit dan het hotel Valies dat er uiteindelijk werd gebouwd. Er kwamen meer kamers dan in de tekeningen stonden en de beloofde ontbijtzaal werd uitgebreid naar een openbaar restaurant met terras. De gemeente Roermond toonde aan waarom het ook wel het Palermo aan de Maas wordt genoemd en legaliseerde de uitbreidingen achteraf.

Hotel Valies met restaurant Nodi. — © De Limburger

Dit was (en is) tegen het zere been van aanwonenden aan de Voorstad Sint Jacob, die met overlast en inkijk in hun tuinen aan de Roerkade zitten. Waar bestuurders zich eerst op de borst klopten en het hotel bestempelden als een voorbeeld van burgerparticipatie, werd Valies een voorbeeld van hoe je je eigen inwoners juist buitenspel zet. Inmiddels zit er sinds medio 2022 een nieuw restaurant, het Californisch/Italiaans restaurant Nodi. De buren hebben buikpijn van de hele gang van zaken, maar we willen wel eens proeven of dat ook voor het eten bij Nodi opgaat.

Een Californisch/Italiaans restaurant, wat is dat voor een combinatie?

Die vraag stelden wij onszelf ook toen we dit vrij nieuwe restaurant langs zagen komen. Chef-kok Marco Knoops heeft in Da Mauro al aangetoond dat hij de Italiaanse keuken tot in de finesses beheerst. Bij Nodi wil hij dit combineren met zijn voorliefde voor de Californische keuken.

Bigoli ‘sugo’ met scampi, afgemaakt met zeeëgel. — © De Limburger

En hoe komt dat op de menukaart tot uiting?

De kaart geeft ons veel meer een Italiaans dan een Amerikaans gevoel. Californië komt zeker om de hoek kijken. Met een Californische twist aan de salade caprese (met avocado) en een vissoep en knoflookspaghetti zoals ze die in San Francisco eten bijvoorbeeld, maar de basis is meer Italiaans.

Wat hebben jullie er gegeten?

When in Rome, do as the Romans do. Dat motto nemen wij ter harte en dus gaan we voor drie gangen: antipasti, primi piatti en secondi piatti. En omdat buiten die drie gangen ook nog de pizza als een klein bijgerecht op de kaart staat, willen we die ook graag testen. We trappen af met een carpaccio van wagyu en een zeevruchtensalade en eten daarna een kleine pasta (papardelle met bospaddenstoelen en truffelkaas en bigoli met scampi en zeeëgel). Als hoofdgerechten komen er zeebaarsfilet in beurre blanc en een combinatie van tournedos en langzaam gegaarde runderrib in een saus van rode wijn en blauwe bes op tafel.

De pizza van Nodi komt volgens de tafelgast uit Roermond met gemak in de top drie van beste pizza’s in de bisschopsstad. — © De Limburger

En hoe smaakte het?

Om met de pizza te beginnen. Die staat enkel per punt als bijgerecht op de kaart en je hebt keuze uit vier toppings. „Deze komt met gemak in de top drie van beste pizza’s in Roermond”, vindt de tafelgast die de horeca in de bisschopsstad op zijn duimpje kent. Het deeg zit perfect tussen krokant en zacht in en de pizza is smaakvol belegd.

De zeevruchtensalade zit vol kraakverse mosselen, garnalen, scheermessen en vongole. — © De Limburger

De carpaccio en zeevruchtensalade zijn gerechten waar weinig bereiding bij komt kijken, dus daar komt het op de kwaliteit en versheid van de ingrediënten aan. Die scoren allebei zeer goed. De twee pasta’s die erop volgen, zijn heerlijk. De bigoli (een dikkere variant op spaghetti) is het schoolvoorbeeld van hoe pasta al dente gekookt hoort te zijn; de dikke slierten papardelle (de overtreffende trap van tagliatelle) zijn heerlijk zacht, maar hebben bite genoeg.

De pappardelle met paddenstoelen en truffelkaas. — © De Limburger

De hoofdgerechten trekken dat niveau door. Malse zeebaars in een romige botersaus, waarin een Japanse ponzu-dressing, sojasaus en een olie van citroen, gember en chili mooie smaakaccenten geven. Het duo van rundvlees komt perfect medium rare (tournedos) en botermals gegaard (de ribjes) op het bord.

Zeebaars in een romige botersaus met Japanse ponzu-dressing, sojasaus en een olie van citroen, gember en chili. — © De Limburger

Dat klinkt als een prima avond uit eten, op culinair hoogstaand niveau.

Dat was het zeker. En om eerlijk te zijn: we waren vooraf nogal sceptisch. Restaurant Nodi presenteert zich zoals hotel Valies: hoogdravend met veel pracht en praal, een beetje protserig. Dat is zowel binnen terug te zien met accessoires als een vliegwielsnijmachine ter waarde van een flinke auto, maar ook op de kaart. Te vaak hebben we bij zulk uiterlijk vertoon meegemaakt dat we het geschetste beeld niet herkennen in wat we op ons bord kregen. Bij Nodi werd alle twijfel die we vooraf hadden vanaf de eerste gang weggenomen.

Tournedos en langzaam gegaarde runderrib. — © De Limburger

Daarbij moeten we wel aantekenen dat dit restaurant niet de plek is voor mensen met een smalle beurs. Voor hoofdgerechten reken je al snel bijna dertig euro of meer af, voor een voorgerecht zit je tussen de vijftien en twintig euro. De wijnkaart is dan weer opvallend prettig geprijsd. Onze conclusie is wel dat het gebodene de rekening alleszins waard is. Zeker in een stad als Roermond, waar de eenheidsworst en middelmatigheid die de Outlet met zich meebrengt in alle hoeken en gaten is gesijpeld, is Nodi een culinaire verademing en hotspot.

Bron: https://www.limburger.nl/cnt
/dmf20230420_92931947

PINKSTEREN – PENTECOST

Met Pinksteren zijn wij extra geopend op Zondag 19 en Maandag 20 Mei.
En op Dinsdag 21 Mei gesloten

Due to the Pentecost holidays we are open on Sunday the 19th and Monday 20th of May.
We’ll be closed on Thuesday the 21st of May